BTW naar nul voor Zonnepanelen

De btw op zonnepanelen wordt vanaf 1 januari 2023 afgeschaft voor particulieren. Wie zonnepanelen aanschaft voor een woning, betaalt nu nog 21 procent btw over de installatie en levering ervan. Dat wordt straks dus 0 procent.

Minder administratieve rompsloep

Het kabinet verwacht niet alleen dat de administratieve lasten afnemen, maar ook dat het nultarief de aanschaf van zonnepanelen zal stimuleren. De ingreep kan huizenbezitters immers honderden euro’s voordeel opleveren. Naast de hoge energietarieven zorgt dit voor nog meer vraag naar zonnepanelen.

Vanaf 1 januari 2023 betalen particulieren geen btw meer over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Ook andere benodigde montagewerken zoals de aanpassing of vervanging van de meterkast zullen belastingvrij worden. Op deze manier zijn er een stuk minder administratieve werkzaamheden voor zowel de consument als voor de belastingdienst. Bovendien zal het ervoor zorgen dat de drempel om een huis te verduurzamen nóg lager wordt. Dankzij deze aanpassing is er namelijk minder geld nodig om zonnepanelen aan te schaffen.

Het nultarief geldt enkel voor particulieren die zonnepanelen aanschaffen voor hun woning. Voor bedrijfseigenaren die hun pand willen voorzien van zonnepanelen, geldt nog altijd het 21% tarief die zij later kunnen terugvragen bij de belastingdienst.