Domotica en de smartphone industrie
Een aantal grote spelers die we vooral kennen als fabrikanten en ontwikkelaars van smartphones: Apple, Google en Samsung, hebben hun pijlen gericht op dedomotica markt. Apple heeft op de ontwikkelaarsconferentie WWDC 2014 de Homekit aangekondigd, terwijl Google eerder dit jaar voor 3,2 miljard dollar het bedrijf Nest overnam, een ontwikkelaar van slimme thermostaten. Ook Samsung laat zich niet onbetuigd. Nu laat het concern zijn smartphones draaien op Android sofware van Google, maar Samsung heeft ook het eigen software platform Tizen ontwikkeld om eigen apparatuur met elkaar te laten communiceren. Tizen wordt nu alleen nog maar toegepast in slimme horloges, maar voor domotica zal Tizen ook inzetbaar zijn.
Apple’s Homekit
Homekit wordt een software platform om slimme apparaten te kunnen bedienen en te laten communiceren met iPhones en Ipads. Niet een losse app, zoals we nu gewend zijn, maar een tool waarmee ontwikkelaars hun eigen producten, software en apps compatibel kunnen maken met het homekit concept. In de nabije toekomst zal elektronische apparatuur uitgerust zijn met alle benodigde zaken om communicatie met en besturing door Apple´s Homekit mogelijk te maken, zonder dat hiervoor nog aparte actoren, interfaces of apps nodig zijn. De domotica zal dan standaard ingebouwd zijn in de apparatuur voor bijvoorbeeld airconditioning, verwarming, verlichting en camerasystemen. Ook huishoudelijke apparatuur, zoals koel/-vrieskasten, geluidsapparatuur, smart-tv’s, stofzuigers, zal eenvoudig uitgerust kunnen worden met Homekit mogelijkheid. Bekende merken als Philips, Honeywell, Osram Sylvania en Haier zijn al bezig om ondersteuning voor Homekit te ontwikkelen. Met Siri, de bekende iPhone assistent, zal het tevens mogelijk zijn om via spraak te communiceren met al de apparatuur die via Homekit met elkaar verbonden zijn.
Google’s ambities
Met de overname van Nest, laat Google zien grote bedoelingen te hebben op het gebied van domotica. Nest, nu bekend van zijn slimme thermostaat en een rookmelder die niet irritant piept, maar praat tegen de gebruiker, zal meerdere toepassingen gaan ontwikkelen om het comfort en gemak in huis te vergroten. Ook de overname van Motorola, de ontwikkeling van Nexus-apparaten, de robotauto en Google Glass laat zien dat Google zich niet alleen meer met het internet bezig houdt, maar ook met hardware. De extra informatie die Google via “slimme” apparatuur kan verzamelen en gebruiken om gerichter advertenties aan te bieden zal ook zeker een rol spelen bij de overnames en investeringen. Een echt compleet domotica platform vergelijkbaar met Homekit heeft Google nog niet, maar gezien de laatste ontwikkelingen zal dit geen jaren meer gaan duren.
Samsung Tizen
De Samsung smartphones draaien nu allemaal op Android software van Google, maar heeft zelf ook een softwareplatform, Tizen genaamd, ontwikkeld. Op dit moment wordt dit systeem toegepast in slimme horloges en Samsung heeft de eerste smartphone aangekondigd dat uitgerust gaat worden met Tizen. Samsung heeft ook nog een andere troef: de vele huishoudelijke apparaten die zij produceert. Koelkasten, stofzuigers, televisies, velen zijn van eigen makelij en daardoor eenvoudig uit te breiden met domotica functionaliteit.
De traditionele domotica aanbieders
Domotica kenden we tot voor kort door het aanbod van de traditionele elektrotechnische merken van schakelmateriaal, zoals Jung, Gira en Niko. Zij bieden al tientallen jaren domotica toepassingen aan met producten die ingebouwd kunnen worden in een traditionele elektrotechnische installatie. Hoe reageren zij op de opkomst van de “smartphone industrie”? Deze industrie slaat zijn tentakels verder uit en zal wellicht door zijn grote financiële kracht, schaalgrootte en bekendheid bij het grote publiek een grote vinger in de domotica pap krijgen. Die pap groeit, volgens bureau Strategy Analytics naar een omvang van meer dan 70 miljard over drie jaar wereldwijd. Hoe dan ook, domotica zal algemener worden en goedkoper door deze ontwikkeling. We zijn benieuwd.