Lichtregelingen, nog een wereld aan energie te winnen
Terugdringen van energiegebruik, stap 1 in de Trias Energetica, is een belangrijke stap bij het beantwoorden van ieder energievraagstuk. In gebouwen wordt een groot deel van het energiegebruik besteed aan verlichting, soms wel tot 50%. Bij de eerste Trias Energetica stap kan door te besparen op verlichting dus een flink resultaat geboekt worden. Energiezuinige verlichting, zoals led-verlichting, wordt daarom steeds vaker toegepast. Maar naast het toepassen van energiezuinige verlichting is het toepassen van lichtregelingen en lichtsturingen een uitstekende mogelijkheid om tegen geringe kosten een grote energiebesparing te realiseren.
Wat is dat, lichtregeling?
Licht is naast het binnenmilieu een belangrijke factor die er voor zorgt dat er goed gewerkt en gewoond kan worden in een gebouw. De mate van licht, de lichtintensiteit, de lichtkleur en de schittering, kortom de kwaliteit van het licht bepalen voor een groot deel of je je binnen goed voelt. Licht is dus een noodzaak en van groot belang. De grootste besparing haal je door helemaal geen verlichting toe te passen, maar dat is geen optie. Zorgen dat je goed licht heb waar nodig, is dat wel en hier komt lichtregeling en lichtsturing om de hoek kijken. Met een lichtregeling kun je de mate van licht automatisch regelen door te kijken en te signaleren of licht daadwerkelijk nodig is op een bepaald moment. Een lichtregeling detecteert dit door bijvoorbeeld te kijken of er mensen in de ruimte aanwezig zijn en of er al voldoende licht van buiten (daglicht) via ramen en vensters naar binnen treed. Aan de hand van deze detectie wordt verlichting aan- of bij- geschakeld en eventueel gedimd. Het leuke van zo’n regeling is dat het niet alleen bij de sturing van licht hoeft te blijven. Je kunt op basis van de detectie van de lichtregeling ook andere zaken sturen, zoals bijvoorbeeld de airco, verwarming of het koffiezetapparaat. Een Duitse fabrikant van lichtregelingen die dit goed begrepen heeft is Esylux. Zij hebben tal van functies geïntegreerd in hun producten, waardoor met relatief simpele eenvoudige producten er al een volwassen gebouwbeheer kan ontstaan.
Aanwezigheidssensoren en bewegingsmelders
Aanwezigheidssensoren en bewegingsmelders detecteren of er personen in een ruimte aanwezig zijn en of er al voldoende daglicht binnentreed. Op basis van deze gegevens wordt de verlichting optimaal aangepast aan de behoefte. Er wordt verlicht waar dat nodig is. De detectie van aanwezigheid en beweging gebeurt beiden met passief infrarood technologie. Er is echter een groot verschil tussen bewegingsmelders- en aanwezigheidssensoren, die ook bepaalt in welke situaties zij toegepast worden.