De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 ongewijzigd voortgezet. Dat hebben minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) besloten. Het blijft hierdoor financieel aantrekkelijk voor huishoudens en mkb-bedrijven om te investeren in zonnepanelen. Eigenaren kunnen nu drie jaar langer profiteren van de gunstige salderingsregeling.
Wat gebeurt er na 2023?
Wat er na 2023 gaat gebeuren wordt eind dit jaar in detail bekend. De verwachting is dat de prijs van zonnepanelen en zonnestroominstallatie verder gaat dalen. De salderingsregeling zou dan versoberd kunnen worden en dat zijn de plannen van het kabinet op dit moment. Het belastingvoordeel die de salderingsregeling veroorzaakt zal dan vanaf 2023 afgebouwd worden, zodat in 2031 dit voordeel op nul uitkomt.
Aandachtspunten afbouw salderen
Er zijn nog wel een aantal aandachtspunten. Zo zal uiterlijk iedereen in januari 2023 een meter met dubbel telwerk moeten hebben. Eén voor levering en één voor teruglevering. Dit hoeft trouwens geen “slimme” meter te zijn. Ook zal gekeken moeten worden naar energiecoöperaties die nu gebruik kunnen maken van de postcoderoosregeling en SDE+. Deze regelingen zullen aangepast moeten worden als saldering wordt afgebouwd.
Subsidie zonnepanelen in de nabije toekomst
2031 is nog ver weg en de afbouw van de salderingsregeling is gebaseerd op verwachte prijsdalingen van zonnepanelen / zonnestroominstallaties. Hoe hard dit zal gaan is moeilijk te voorspellen. Wel is zeker dat de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 7 en 9 jaar moet blijven om de investeringsbereidheid in deze installaties te laten bestaan. Dit zal dan ook het belangrijkste doel van welke subsidieregeling dan ook worden. Vanaf 2023 zou het dan best mogelijk zijn dat directe opslag van zonnestroom in accu’s, warmte of misschien wel waterstof gesubsidieerd gaat worden. We zullen het zien en blijven de ontwikkelingen volgen.