Uw woning energieneutraal

Steeds meer huiseigenaren zijn op zoek naar mogelijkheden om hun woning energieneutraal te maken. We krijgen dan ook veel verzoeken en vragen om te onderzoeken of een woning geschikt is en op welke wijze de woning energieneutraal gemaakt kan worden. Er leiden altijd meerdere wegen naar Rome. Ook bij het energieneutraal maken van de woning zijn er diverse mogelijkheden met ieder zijn eigen specifieke voor- en nadelen. Zo kan een woning op verschillende manieren verwarmd worden. Ook bij de productie van eigen energie zijn er keuzes te maken. Bouwfysisch en bouwtechnisch zijn er diverse aanpassingen mogelijk. Maar allereerst: wat is een energieneutrale woning eigenlijk, wanneer is deze geschikt en wat kost het?

 

Wat is energieneutraal?

Heel simpel: een energieneutraal huis is een huis waar per jaar net zoveel energie geproduceerd wordt als dat er in verbruikt wordt. En dit zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. De eigen energieproductie moet dus duurzaam tot stand komen. Dit betekent geen gas meer. De traditionele gasgestookte cv-ketel zal de deur uit moeten om energieneutraal te worden. Je gaat dus helemaal van het gas af, de zon levert direct alle energie en de energierekening gaat naar nul.

Wanneer is mijn woning geschikt?

Een woning is geschikt om energieneutraal te maken als er voldoende ruimte is voor de benodigde energieproductie. Bij een energieneutraal huis wordt de energie rechtstreeks geleverd door de zon, met behulp van zonnepanelen voor elektriciteit of met zonnecollectoren en een zonneboiler voor zonnewarmte. Energie uit hout met een kort cyclische binding van CO2 kan ook in aanmerking komen, maar voor echt energieneutraal zou het hout op eigen perceel verbouwd moeten worden en dat is natuurlijk meestal niet mogelijk. Voldoende ruimte voor je energieproductie is een breed begrip. De ruimte die je nodig hebt kun je beperken door je verbruik aan energie te beperken. Energiebesparing is dan ook een belangrijke tool om energieneutraal te worden. Maar het hoeft niet. Als je voldoende ruimte hebt voor zonnepanelen of zonnecollectoren, dan kun je relatief verkwistend omgaan met je energie en energieneutraal blijven. Toch is het verstandig om je energieverbuik te beperken, volgens de eerste stap van de Trias Energetica. Een woning die bijvoorbeeld voor verwarming minder energie nodig heeft, omdat het is voorzien van hoogwaardige isolatie en HR+++ glas, is eenvoudiger energieneutraal te maken dan een woning met een enkelsteens muur zonder isolatie en enkelglas. Maar onmogelijk is het zeker niet.

Wat kost dat, het energieneutraal maken van mijn woning?

Ik hoor het u denken: allemaal leuk en aardig dat energieneutraal maken van mijn woning,  maar dat gaat mij een hoop geld kosten. Geld dat ik in geen velden of wegen ooit terug kan verdienen. Wat doen de energieprijzen in de toekomst? Welke kosten komen er naast de investeringen nog kijken bij het energieneutraal maken van mijn woning? Hoe zit dat met garanties? Allemaal begrijpelijke vragen, maar laten we eerst eens kijken naar de energieprijs. Niemand kan ver in de toekomst kijken, maar stel dat de energieprijzen gelijk blijven. De meeste voorspellers gaan uit van een prijsstijging volgens de inflatie en de prijsindex, maar laten we uitgaan van een prijsstijging van 0% en kijken wat u dan aan energie uitgeeft in bijvoorbeeld de komende 15 jaar. Gemiddeld zal een huiseigenaar in Nederland dan zo’n 35 duizend euro uitgegeven hebben aan energie. Als we dit bedrag nu als richting hanteren voor het investeringsbedrag waarmee we de woning energieneutraal gaan maken en we kijken naar het rendement dat je dan haalt, dan ziet het financiële plaatje er gunstig uit. En geloof me, voor 35 duizend euro is het goed mogelijk om woningen energieneutraal te maken. Het lukt ons regelmatig voor minder en als je daar dan ook nog garantie op krijgt, dan zijn alle beren op de weg naar energieneutraliteit verdwenen. Het financiële rendement op de investering in het energieneutraal maken van je woning ligt uiteindelijk rond de 6%. Een rendement dat bijna net zo groot is als het dividendrendement op aandelen van Shell. En om in beursjargon te blijven, je maakt ook gegarandeerde koerswinst, want de waarde van je woning stijgt en zal in de toekomst harder stijgen dan een niet energieneutrale woning.

Hoe financier ik het energieneutraal maken van mijn woning?

Investeren in het energieneutraal maken van een huis kost in eerste instantie veel geld. Gemiddeld is er 35 duizend euro voor nodig. Hoe kom ik er aan? Heb je het zelf tot je beschikking, dan kun je het meteen gebruiken. Rendement en waardestijging van je woning zullen je meteen overhalen om het te doen. Maar heb je het niet, dan zul je het moeten lenen. Gelukkig zijn er vele regelingen die investeren in maatregelen om je woning energieneutraal te maken stimuleren. Naast subsidies zoals de isde voor duurzame warmte en BTW teruggaaf op zonnepanelen is er bijvoorbeeld de energiebespaarlening van het nationaal energiebespaarfonds. Ook banken geven vaak extra rentekortingen als er maatregelen worden genomen om je woning energetisch beter te maken. ABN-AMRO geeft bijvoorbeeld een duurzaamheidskorting, Triodos extra rentekorting en de Rabobank heeft de GroenHypotheek (uiteraard gesponsorde koppelingen!). Het wordt daardoor voor iedere huiseigenaar mogelijk om te investeren in een energieneutraal huis en te profiteren van de voordelen.

Onze aanpak naar een energieneutrale woning

Een woning energieneutraal maken is best een complex proces. Er zijn vele keuzes die gemaakt kunnen en moeten worden. Als je een tijdje over het internet surft zie je soms door de bomen het bos niet meer. Het is in ieder geval maatwerk, want iedere situatie is anders en heeft zijn eigen mogelijkheden, maar ook onmogelijkheden. Wij als installatie- en energie-experts kunnen een woning zowel bouwfysisch als energetisch goed beoordelen.  Je wensen als bewoner staan centraal. We tasten daarbij alle mogelijkheden af en komen zo tot de beste keuze voor jullie situatie. Uiteindelijk maken we een plan met een begroting van de kosten en voeren het volledig voor je uit en geven naast onze product en uitvoeringsgaranties een garantie op het daadwerkelijke energieneutraal zijn van de woning. Een nul op de meter garantie dus!

Nieuwsgierig naar technische maatregelen om je woning energieneutraal te maken? Lees het artikel uit de Deurloo Bieb: Op weg naar energieneutraal.

Over de schrijver
De redactie van Deurloo BV houdt de ontwikkelingen binnen de installatietechniek, energietechniek bij. Publicaties op de site en de socials.