Als vooraanstaand leverancier van duurzame energie oplossingen waar Zonnestroom een groot aandeel in heeft is het logisch dat we zelf het goede voorbeeld geven. Op het dak van ons bedrijfspand hebben we dan ook 100 zonnepanelen geplaatst met een totaal vermogen van 25000 Wp. Twee omvormers van SMA zorgen ervoor dat de opgewekte stroom omgezet wordt in nuttig te gebruiken wisselstroom van 230 V. Met deze installatie dekken we ons elektriciteitsgebruik volledig en meer. We hebben namelijk ook rekening gehouden met het inzetten van elektrische vervoersmiddelen waarvan er binnenkort 1 in gebruik wordt genomen. Deze gaat voor 100% op zonnestroom rijden!
De Zon Energie Centrale in detail
De zonnepanelen liggen op het platte dak van ons bedrijfspand. Voor de bevestiging van de zonnepanelen hebben we gekozen voor het Flamco Falx systeem, waarbij de zonnepanelen onder een hoek van 15 graden liggen. Groot voordeel van het Flamco Falx systeem is dat er maar drie onderdelen nodig zijn om het bevestigingssysteem te monteren. Ook de benodigde ballast, is door het aerodynamische ontwerp, tot een minimum te beperken. De extra dak belasting, qua gewicht, komt niet boven de 12 kg per vierkante meter. De montage gaat zonder schroefbevestigingen en hierdoor zijn de zonnepanelen snel bedrijfsklaar op een plat dak te leggen. We hebben de zonnepanelen georiënteerd op het zuiden wat de hoogste opbrengst garandeert. De toegepaste 250 Wp polykristallijne zonnepanelen zijn van het merk JA-Solar en hebben een blauwe kleur met aluminium rand. Aan de voorzijde van ons bedrijfspand zijn ze zichtbaar vanaf de weg en ze passen goed bij de architectonisch uitstraling van ons pand.
De verwachte energie-opbrengst
Wat gaan die 100 panelen met een totaalvermogen van 25 kWp nu opleveren? In het zonnige centrum van Schouwen-Duiveland zal dit omstreeks 22000 kWh zijn, een equivalent van zes gemiddelde Schuddebeurse huishoudens. Iets te veel voor ons eigen gebruik, maar als energiecentrale moeten we uiteraard leveren aan het net, zodat de duurzame elektriciteit beschikbaar wordt voor iedereen. We zullen de komende jaren de opbrengst blijven monitoren, om te kijken of de daadwerkelijke opbrengst vergelijkbaar is met de verwachting.