Op weg naar gasloos en energieneutraal

Op weg naar gasloos en energieneutraal

Hoe kunnen we een woning energieneutraal en gasloos maken? Er zijn vele interessante mogelijkheden. Welke de beste zijn is afhankelijk van de situatie. De bouwkundige staat van de woning bijvoorbeeld. Wij zijn zelf voorstander van het optimaliseren van de energetische kwaliteit van de woning. Dat is een mond vol, maar het betekent niets anders dan er voor zorgen dat een woning zo min mogelijk energie nodig heeft.

Energieverbruik kan gebouwgebonden zijn of gebruikersgebonden. Gebouwgebonden energieverbruik is goed aan te passen door de bouwkundige kwaliteit van de schil dusdanig te verhogen dat er weinig energie verloren gaat. Een goede isolatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat er minder warmte verloren gaat. Een serre kan in de winter dienen als voorverwarming van ventilatie lucht. Zonwering en overstekken houden de warmte van de zon in de zomer buiten en Phase Changing Materials (PCM's) zorgen ervoor dat warmte tijdelijk opgeslagen kan worden, zonder dat de temperatuur in een ruimte hoger of lager wordt. Al dit soort van maatregelen worden passieve energiebesparingsmaatregelen genoemd, omdat je gedurende de levensduur van de maatregel er geen energie in hoeft te stoppen om een besparing van energie te krijgen. Isolatie houdt vanzelf warmte tegen. Dit in tegenstelling tot actieve maatregelen.

Energiezuinige (led) verlichting zorgt voor minder energiegebruik voor dezelfde hoeveelheid licht. Automatisch schakelen van verlichting en ventilatie zorgt ervoor dat er alleen energieverbruik is als je dat daadwerkelijk nodig hebt.

Hieronder een aantal mogelijkheden van maatregelen om je woning energieneutraal te maken.

Zonnepanelen voor eigen stroomproductie

Een zonnestroominstallatie met een nominaal vermogen van 8040 Wp. Uitgevoerd met mono kristallijne zonnepanelen, SolarEdge omvormer in combinatie met optimizers. Plat dak opstelling (car-port of serre). De installatie is te monitoren via een app op de smartphone of met webbrowser op de computer. Opbrengst per jaar: 7125 kWh. Na 25 jaar: 5.539 kWh.



Warmte-opwekking met warmtepomp en bodemwarmtewisselaar

ecoGeo warmtepomp met passieve koeling, aangesloten op verticale bodemwarmtewisselaar als warmtebron. De warmtepomp geeft zijn warmte af aan een lage temperatuur afgiftesysteem zoals hieronder omschreven.



Warmte-opwekking met lucht-water warmtepomp

Alternatief voor een warmtepomp met bodemwarmtewisselaar is een lucht-water warmtepomp die zijn warmte uit de buitenlucht haalt. Hiervoor is een buitendeel nodig die in de tuin of tegen de gevel van de woning geplaatst kan worden.


 

Warmte-opwekking met warmtepomp en warmtepomppanelen

Alternatief voor de bovenstaand genoemde warmtepompsystemen. De warmtepomp gebruikt nu warmtepomppanelen om warmte uit daglicht en buitenlucht te halen. Voordeel van dit systeem: met warmtepomppanelen kun je warmte en elektriciteit produceren. Met hetzelfde oppervlakte aan panelen kun je dus meer energie oogsten. Een ander voordeel is dat dit systeem geluidloos werkt in vergelijking met een lucht warmtepomp en dat de investering lager is dan een warmtepomp met een bodemwarmtewisselaar.



Lage Temperatuur Verwarming afgiftesysteem (LTV)

Om de warmtepomp energetisch het best tot zijn recht te laten komen is een LTV-systeem noodzakelijk. Dit houdt in het aanleggen van verwarmingsleidingen en het plaatsen van lage temperatuur radiatoren/convectoren of vloerverwarming/wandverwarming. In de badkamer kan dan aanvullend  een elektrische radiator geplaatst worden om de handdoeken te drogen.

Productie van tapwater met elektrisch doorstroomtoestel

Energetisch is het zeer interessant om voor douche en bad een doorstroomtoestel toe te passen. In de keuken kan dan een close-in boiler met heet water functie geplaatst worden. Om voldoende elektrisch vermogen, voor een comfortabele douche, te krijgen heeft een woning minimaal een aansluiting van 3x35A nodig. Dit is mogelijk, alleen betaal je voor een 3x35A aansluiting per jaar zo’n 500 à 600 euro meer aan vastrecht dan voor een 3x25A aansluiting. Hier hebben we in Nederland dus nog wat te winnen! De gasaansluiting vervalt echter en dit compenseert voor een deel de extra kosten voor de elektrische aansluiting. Het warm water kan ook door een warmtepomp geproduceerd worden, maar de voorkeur gaat uit naar een elektrisch doorstroomtoestel en close-in boilers voor de productie van warm tapwater. Met een doorstroomtoestel heb je geen stilstandsverlies en voor een close-in boiler is dit stilstandsverlies gering door het kleine buiten-oppervlakte en de hoogwaardige isolatie. Dit zorgt voor een lager energieverbruik.



Elektrische (infra rood) verwarming voor de 1e verdieping

De elektrische verwarming in de verblijfsruimten van de 1e verdieping uitgevoerd met infra-rood stralingspanelen die aan de wand of aan het plafond gemonteerd worden. In de badkamer wordt een elektrische (handdoek)radiator geplaatst. Alle radiatoren worden apart geregeld met een eigen ruimtethermostaat, waarbij de temperatuur op basis van de tijd ingesteld kan worden. De regeling verloopt dan automatisch.



Pellet cv-ketel als alternatieve warmtebron

Een pellet cv-ketel kan toegepast worden als warmtebron voor de verwarming en voor de productie van warm water. Voor een pellet of stukshout gestookte cv-ketel is een buffervat van minimaal 800 liter noodzakelijk. Je hebt een bunker van minimaal 500 liter nodig als voorraad voor de pellets en een schoorsteen met een diameter van 150-200 mm. Dit vergt wat extra ruimte in vergelijking met andere verwarmingssystemen. Een pellet of houtgestookte cv-ketel wordt altijd op een hoge temperatuur gestookt. De centrale verwarming in de woning kan dan ook gerealiseerd worden met standaard radiatoren die met een aanvoertemperatuur van 80 grC en een retourtemperatuur van 60 grC werken. Houd er wel rekening mee dat een pellet of houtgestookte cv-ketel iets meer aandacht vergt, ook al werken de door ons geleverde ketels volautomatisch. Je moet regelmatig pellets bijvullen, je moet de aslade leegmaken en zo af en toe controleren of alles goed gaat. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, sterker nog: je wordt je daardoor meer bewust van je energiegebruik en je kan lol hebben om het proces van zo dichtbij mee te maken. Maar goed, wij zijn vakidioten dus dat zal voor iedereen anders zijn. Realiseer je dat in ieder geval, als je overweegt om een pellet cv-ketel aan te schaffen. Een extra voordeel van het noodzakelijke buffervat is dat je er energie in kan opslaan. Meestal plaatsen we in het buffervat ook een elektrische verwarming die je als back-up kan gebruiken, maar dit elektrisch element kan ook aangestuurd worden op basis van zonneschijn. Als de zon schijnt en de zonne-stroom installatie produceert, dan kun je voorrang geven aan het elektrisch element in het buffervat. Ook thermische zon-energie systemen kun je op het buffervat aansluiten. Met een buffervat, elektrisch element en een zonnestroom-installatie ben je op die manier al een beetje voorbereid op het einde van de salderingsregeling. Op dit moment nog niet aan de orde omdat deze regeling minimaal nog tot 2023 doorloopt, maar alvast vooruitkijken kan geen kwaad.

                                                                          



Pelletkachel in de woonkamer als moederhaard

In plaats van een cv-ketel kan er ook een pelletkachel in de woonkamer geplaatst worden waarop de centrale verwarmingsinstallatie wordt aangesloten. De pelletkachel levert dan direct gezellige warmte. Door het aansluiten van een hoge temperatuur verwarmingssysteem kan de pelletkachel ook de rest van de woning verwarmen. In een pelletkachel kun je niet zo veel pellets bufferen. Dit beperkt de autonomie van het systeem. Een pelletkachel kan niet langdurig werken, zonder met pellets te worden bijgevuld, althans als je niet een heel groot bakbeest in je woonkamer wilt hebben staan. Dit in tegenstelling tot een pellet cv-ketel. Een pelletkachel heeft ook een schoorsteen nodig. Een pelletkachel kan ook zonder de optie van aansluiting op de centrale verwarming geleverd worden. Dan gebruik je hem op dezelfde manier als je vroeger een open haard gebruikte, als gezellige bijverwarming. In combinatie met een warmtepomp of andere elektrische verwarming kan dit een mooie aanvulling zijn in het geval we weer eens een echt koude winter krijgen.



Let op!

Bij toepassing van een pellet kachel of pellet cv-ketel kun je niet spreken van een energie neutrale woning. Alleen als je zelf voldoende hout in de tuin verbouwd en dit gebruikt voor de verwarming zou je kunnen spreken van energieneutraal. Dit is natuurlijk geen optie. Je gaat wel “van het gas af” en nul op de elektra meter is mogelijk met een kleinere zonnestroominstallatie.